‘Humans of De Buurtcamping Rembrandtpark’

IK DOE DIT OMDAT ELK KIND RECHT HEEFT OP VAKANTIE.’

Als warmlopertje voor de Buurtcamping Rembrandtpark laten we jullie vast wat gezichten kennen. Wie zijn de mensen van de buurtcamping? Vandaag: Annet!

Over het groene veld van het Rembrandtpark hangt een lome broeierige zomeravondkalmte. Als ik op mijn slippertjes naar het bankje loop dat uitkijkt over het – nu nog lege – veld, vind ik daar Annet Bos. Ik plof naast de Amsterdamse neer en meteen dringt het door dat de kalmte hier over een krappe drie weken vervangen wordt door gezellig buurtcampinggedruis. Annet is oprichtster van de vrijwilligersorganisatie Foor El-qaar, ervaringsdeskundige in armoede en sociale uitsluiting én ze is druk bezig met het regelen van een kunstenaar en pallets voor de tribune. In gedachten zie ik de bewoners van Amsterdam West al meezingen met Wonder Wall in het licht van het kampvuur. Annet zet met haar medebeheerders Leonie en Marijn haar kennis,

netwerk, energie dit jaar in voor de buurtcamping:

ik ben vooral bezig met de vrijwilligers en ik heb m’n eigen werk ernaast, dus het is druk!’

Rond 2005 ben ik vanuit België terug naar Amsterdam gekomen. Ik zat erg in de schulden en de shit, en ben zo bij de voedselbank terecht gekomen. Vanuit daar kreeg ik een kooktraining en ben ik met Foor El-qaar begonnen. Foor El-qaar probeert mensen weer aan het werk te krijgen op een heel laagdrempelige manier. We hebben al mensen die voor zichzelf zijn begonnen of nu een baan hebben. Dus dat vind ik kicken!’

Ik het fijn om voor andere mensen te zorgen. Maar alleen voor anderen zorgen is eigenlijk niet goed. Toen heb ik gezegd “tot hier en niet verder”: voor m’n eigen zorg ik dat ik gelukkig ben en tegelijkertijd probeer ik iets goeds te doen voor anderen.’

Dat is ook een van de redenen dat Annet zich graag inzet voor de Buurtcamping en voor al het andere werk dat ze doet:

Ik denk dat je gelukkiger wordt als je daar iets voor doet. Voor mij is dat vrijwilligerswerk doen 60 uur per week.’

Ontmoet Annet op de buurtcamping. Of… help mee als vrijwilliger!

Door Susan van Esch